Welcome!

...

Tuesday, May 5, 2009

Trånga hovar

by Dr. vet. med. Strasser

Skoning och/eller inkorrekt verkning av oskodda hovar i kombination med brist på tillräcklig rörelse eller olämplig terräng är orsaker till det som allmänt är känt som trånga hovar.

I det man kallar trånga hovar har själva hovkapseln blivit trängre. Istället för att vidgas under stegets viktbärande fas, tvingas den faktiskt att bli trängre när den träffar marken. Då sammanpressas blodkärl, nerver, ben, brosk, senor och ligament i hoven. Detta leder till tryck och inflammation i den främre och laterala lamelläderhuden, sulläderhuden, och delar av hovbrosken. Trånga trakter är även orsak till smärtsam sammanpressning av traktens ballar. I ett försök att undvika smärtan avlastar hästen den bakre delen av hoven, och hovbenet hamnar i en brant position. Detta överbelastar den främre delen av läderhuden och hovbenets främre kant trycker på sulläderhuden. Blodcirkulationen i sulan minskas och till följd av detta produceras horn av sämre kvalité. På grund av att hästen belastar trakten mindre minskar trycket på densamma som växer fortare vilket gör hoven ännu brantare. En sådan förändring i hovens vinkel påverkar även senor, leder och ligament.

Då skon tas av, visar sig dessa förändringar som smärta i hoven, eftersom cirkulationen kommer igång och nerverna blir funktionella igen. Hoven känner då problemen som funnits länge.

Eftersom hela lamelläderhuden kan vara inflammerad, måste man ta med i beräkningen att hovbenet kan vara roterat. Ju mer hoven avviker från formen hos en normal frisk hov desto smärtsammare är det. Hästen rör sig stelt, försiktigt eller haltar.

Hovarna måste verkas med täta mellanrum, på ett sådant sätt att hovkapseln kan vidgas. Pumpfunktionen är extra viktig i en inflammerad hov, dvs. den har ett absolut BEHOV AV KONSTANT RÖRELSE, dag och natt. Till dess att inflammationen har lagt sig, bör hästen hållas på jämn mark eller bete, eftersom vibrationer tillfogar ytterligare smärtor och minskar läkningstakten. Hästägaren måste visar hänsyn till hästen under denna tid och avstå från ridning eller körning ett tag.

Trånga hovar är ett allvarligt, komplext problem, omformning av tråbfa hovar, till friska naturliga hovar kan ta veckor, månader eller år, beroende på de individuella omständigheterna och den grad av skada som hunnit tillfogas.


Contracted hooves:



Normal not contracted domestic horses hooves:



No comments:

Post a Comment